فرهنگ سخن

فرهنگ سخن
برخی از دوستان مایل هستند فرهنگ لغت خوب به زبان فارسی داشته باشند و نمیدونند که چه فرهنگی رو تهیه کنند. برای این گروه از دوستان عرض می‌کنم که قاعده اینه که یک فرهنگ، به تنهایی نمی‌تونه پاسخگوی همۀ نیازهای همۀ اشخاص باشه. هرکسی با توجه به هدفی که داره، می‌تونه به یک یا چند فرهنگ عمومی، یا تخصصی مراجعه کنه. من در زیر چند فرهنگ خوب رو به دوستان عزیز معرفی می‌کنم و خواهش می‌کنم که این فرهنگ‌ها رو تهیه کنید و حتی الامکان از نسخه‌های دیجیتالی که در فضاهای مجازی وجود دارند، استفاده نکنید؛ چونکه فرهنگ‌نویسی کار بسیار دشوار و زمان‌بریه و وظیفۀ ماست که به حقوق مادی و معنوی فرهنگ‌نویسان و ناشران احترام بذاریم.
مجموعۀ فرهنگ لغتی که می‌خوام به دوستان معرفی کنم، «فرهنگ سخن»، از استاد ارجمند، دکتر حسن انوری و همکاران فاضل ایشونه. از امتیازات این فرهنگ اینه که تعداد زیادی استاد فاضل، در زمینه‌های علمی گوناگون و تعدادی ادیبِ آشنا به زبان و ادبیات فارسی، زیر نظر یک ادیب برجسته، همکاری کردند و فرهنگی معتبر و سودمند رو فراهم آوردند. متن اصلی این فرهنگ، با نام «فرهنگ بزرگِ سخن»، در هشت جلد، همراه با یه «ذیل»، توسط انتشارات سخن به چاپ رسیده. ممکنه تهیۀ این مجموعه، هم از نظر مالی و هم از نظرِ جا برای نگهداری، دشوار باشه. خوشبختانه مؤلف دانشمندِ فرهنگ سخن و همکارانشون، فرهنگ‌های متعدد و سودمندی رو از دلِ این فرهنگ بزرگ بیرون آوردند که من در زیر به تعدادی از اونا اشاره می‌کنم. می‌تونید با توجه به هدفتون، یک یا چند مورد از این کتابها رو تهیه کنید:
۱) فرهنگ دو جلدی سخن: این فرهنگ شامل لغات متون قدیمی و معاصرِ فارسیه، ۲) فرهنگ روزِ سخن: این فرهنگ فقط شامل واژه‌ها و ترکیب‌ها و عباراتیه که در فارسی معاصر به کار می‌رن، ۳) فرهنگ کنایات سخن: این فرهنگ شامل کنایه‌هایی می‌شه که در فرهنگ بزرگ سخن گردآوری شده‌اند، ۴) فرهنگ امثال سخن: این فرهنگ شامل ضرب‌المثل‌ها و حکمت‌هاییه که در فرهنگ بزرگ اومدن، ۵) فرهنگ کودکان سخن: این فرهنگ شامل واژه‌ها و تعبیرها و اصطلاحاتیه که به درد کودکان می‌خورن، ۶) فرهنگ نام‌های سخن: این فرهنگ شامل نام‌هایی است که در ایران برای انسان‌ها انتخاب شدن. برای انتخابِ نامِ نوزاد و همچنین برای آگاهی از معنا و ریشۀ یه نام می‌تونید به این فرهنگ مراجعه بفرمایید.
به یاری خدا در آینده راجع به دیگر فرهنگ‌های فارسی اطلاعاتی رو تقدیم می‌کنم، ولی اگه می‌خواهید فرهنگ خوب به زبان فارسی داشته باشید، فرهنگ سخن می‌تونه یکی از انتخاب‌های عالی شما باشه. دکتر حسن انوری در زمینۀ زبان و ادبیات فارسی خیلی زحمت کشیدند. برای اینکه با سیما و صدای این مرد دانا و شریف آشنا بشید، فیلمی بسیار کوتاه از ایشون رو تقدیمتون می‌کنم. ایشون در این فیلم، داستانی شیرین از کتاب «نوروزنامه»، منسوب به حکیم خیام نیشابوری رو که راجع به ماجرای کشفِ «درخت انگور» و «شراب» است، نقل می‌کنن. از خداوند مهربان برای ایشون و همۀ استادان ارجمندمون آرزوی تندرستی و شادمانی دارم.


دانلود سخنرانی

حجم فایل :49.799 مگابایت

با دیدگاهتان به اثربخشی متن کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *